Ljus i mörkret blir tvärvetenskap

2009-02-11 09:34  

Astronomiåret 2009 startar tyska forskare ett tvärvetenskapligt projekt för att studera hur belysning smutsar ner natten.

Astronomer har länge klagat över hur ljuset över storstäderna gör det omöjligt att betrakta natthimlen.

Men de ljusa natthimlarna får även flyttfåglar att flyga vilse, vilket bedöms trötta ut fåglarna så att allt färre orkar med de långa resorna.

Insekter dras till ljuskällor i miljontal, vilket hindrar dem från att samla näring och bidra till växters fortplantning.

Ett par exempel på hur belysning stör ekosystemet, och som forskare vid en mängd tyska universitet under ledning av Leibnizinstitutet IGB, ska studera för att eventuellt få fram ljuskällor som minskar de negativa effekterna.

För samtidigt som vissa ekosystem kan rubbas tar ljuset bort människors rädsla, ökar säkerheten och bidrar till människans sociala utveckling. Dess kulturella aspektekter ingår också i forskningsprojektet.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer