Ljudvågor avslöjar fel i fjärrvärmerör

2013-10-11 13:00  

Om ett fjärrvärmerör spricker kan tusentals kubikmeter hett vatten läcka ut.Nu lanseras en ny, patentsökt metod för att mäta ledningarnas hållfasthet med ljudsignaler. Därmed kan rören bytas i god tid innan ett läckage uppstår.

Stålrören som leder fjärrvärmevatten kan drabbas av försvagningar av flera orsaker.

De kan angripas av invändig eller utvändig rost, vattnet och dess ­partiklar kan nöta ner dem och materi­alet kan råka ut för utmattning från temperaturväxlingar i vattnet.

Men nu finns en metod för att hitta dessa försvagningar utan att gräva upp ledningarna. Metod­en kallas Delta-t och dess upphovsman heter Arne Schleimann-Jensen.

Han har kommit på idén att mäta ljudvågors hastighet i vattenfyllda ledningar för att avgöra hur stor godstjockleken är i rören.

Mätningen görs genom att en vibrationsgenerator placeras i ena änden av ledningen och en mikrofon, som fungerar som en mottagare, fästs i andra änden. Utrustningen sätts på utsidan av stålrören vid befintliga åtkomstpunkter såsom kammare eller ventiler. Mätningen görs på fjärrvärmerör som är i drift och fulla med vatten.

Resultatet blir ett medelvärde på godstjockleken mellan mätpunkterna. Informationen ges till kunden i de tre färgerna rött, gult och grönt, där rött betyder att det är dags att byta röret, gult att det gäller att hålla koll på det och grönt att det inte ­behöver bytas.

I dagsläget kan metoden ge svar på om sträckan mellan mätpunkterna behöver bytas. För att lokalisera var en försvagning finns kan en lång sträcka delas upp i fler mätpunkter.

Men Arne Schleimann-Jensen arbetar på att vidareutveckla metoden så att den direkt ska kunna lokalisera exakt var en försvagning finns.

Mätmetoden har hittills använts i Örebro, Stockholm, Haninge och Helsingborg. Men uppfinnaren är förvånad över att intresset från fjärrvärmeleverantörerna inte är större.

– De har som regel inte pengar eller tid till underhåll. Men går ett rör ­sönder och fyller fastigheten med hetvatten kommer det att bli en ­väldig fart, säger han.

Peter Sivengård, ansvarig för teknisk utveckling på Svensk Fjärrvärme, tycker att metoden verkar mycket intressant.

– Att hitta metoder som kan hjälpa till med tillståndskontroll av de befintliga rören är ett jätteviktigt teknikområde för branschen och där behöver nya metoder utvecklas, säger han.

Så funkar Delta-t

  • Mikrofoner sätts på utsidan av stålröret. Information om ljudvågorna i fjärrvärmeröret överförs via radiosignaler till en signalanalysator.
  • Resultatet från mätmetoden levereras i form av tre färger:
  • Grönt: Mindre än 25 procent av rörets ursprungliga godstjocklek har avverkats. Röret är okej.
  • Gult: 25–50 procent av ­rörets ursprungliga godstjocklek har avverkats. Håll koll på röret.
  • Rött: Mer än 50 procent av ­rörets ursprungliga gods­tjocklek har avverkats. Röret bör bytas.

Linda Nohrstedt

Mer om: Fjärrvärme

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer