Ljudmätning i rör årets uppfinning

2012-10-11 13:25  

Rikta ljud mot röret och lyssna på andra sidan. Årets uppfinnarpris Skapa belönar ett instrument som analyserar strömmande vätskor i processindustrin.

Linnéa Lindau från Västra Götaland kan titulera sig Sveriges uppfinnare 2012. Hon får årets Skapapris på 300 000 kronor för en innovativ metod att analysera strömmande vätskor i rör utan att man behöva ta prover.

- Jätteroligt, priset visar att fler än vi tror att vi har stor potential, säger hon.

Idén att sända in ljud i rör kläcktes ursprungligen på ABB. Men uppfinningen hamnade i en byrålåda i flera år tills en grupp studenter på Chalmers Entreprenörsskola plockade upp den. Bolaget Acosense grundades i slutet av 2009, och 2011 såldes de första instrumenten.

Instrumentet monteras utanpå röret. Det sänder in ett ljudspektrum på mellan 0 och 50 kilohertz på ena sidan, och mäter hur ljudet förändrats när det kommer ut på andra sidan. Sedan räknar algoritmer ut en rad olika egenskaper hos vätskan.

Viskositet, flöde, torrhalt och partikelstorlekar anges till exempel med god noggrannhet. Sådana parametrar är högintressanta i livsmedel- och gruvindustrin såväl som i  kemi- och pappersindustrin.

Enligt Linnéa Lindau, som är vd i företaget, är en av de första kunderna är AkzoNobel.

JURYNS MOTIVERINGAR

Inom processindustrier globalt finns ett stort behov av att kunna styra processer för att förbättra kvaliteten, bli lönsammare och miljövänligare. Denna nya metod erbjuder möjligheter att styra processer genom att i realtid och beröringsfritt mäta och karaktärisera komplexa vätskor som strömmar i processrör, genom att analysera hur ljudspektrum förändras då det passerar genom vätskan. Systemet är adaptivt och kan enkelt monteras på processrör utan dyra stillestånd i processen.

Se företagets videopresentation

Charlotta von Schultz

Mer om: Skapapriset Ljud

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer