Livets byggstenar kan ha uppstått i rymdmoln

2019-10-03 09:26  

De nukleotid-baser som är en del av vårt dna kan ha formats i gigantiska moln mellan stjärnorna. Det anser japanska forskare.

Hokkaido universitet har testat teorin om enorma, urtida gasmoln som en gång ska ha funnits mellan stjärnorna. Ett av unversitets institut, Institute of Low Temperature Science, har gjort simuleringar av miljön, och testerna tyder på att de nukleotid-baser som utgör livets byggstenar kan ha uppstått i de här gasmolnen.

En vetenskaplig artikel om studien har publicerats i Nature Communications.

Nukleotider är de molekylära byggstenar som nukleinsyrorna (dna och rna) är uppbyggda av. Den genetiska koden beskriver sekvensen av nukleotid-baser i en dna- eller rna-molekyl. Enligt forskarna kan upptäckten ge oss insikter kring hur livet på jorden uppstod.

– Det här resultatet skulle kunna utgöra nyckeln till att få svaren på några av mänsklighetens mest grundläggande frågor. Bland annat – vilka organiska föreningar existerade när vårt solsystem formades? Och hur de bidrog till att liv uppstod på jorden, säger Yasuhiro Oba på institutet till the Independent.

”Kan förbättra vår förståelse för evolutionen”

Forskare har redan konstaterat att asteroider såväl som kometer bär med sig de grundläggande organiska molekyler som krävs för att liv ska uppstå. Asteroider anses ha fört med sig de här molekylerna till jorden, men hur de en gång formades har tidigare varit okänt.

För sitt experiment har de japanska forskarna använt en vakuumkammare vars förhållanden motsvarar miljön inuti de enorma gasmolnen. Ett material som simulerade kosmiskt damm besprutades konstant med en blandning i gasform bestående av vatten, kolmonoxid, ammoniak och metanol.

Läs mer: Nasas Shapeshifter är en robot full med robotar

Blandningen kyldes till 263 minusgrader för att sedan utsättas för starkt ljus för att stärta kemiska processer. Ett tunt islager bildades på ytan av det simulerade kosmiska dammet, och när innehållet analyserades hittade forskarna de nukleotid-baser som krävs för att bilda DNA och RNA. De hittade även aminosyror.

– Våra upptäckter tyder på att de processer som vi har reproducerat skulle kunna leda till att de molekyler som utgör upprinnelsen till liv bildas. Resultaten kan förbättra vår förståelse kring de tidiga skeendena av den kemiska evolutionen i rymden, säger Oba.  

John Edgren

Mer om: DNA Evolutionen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer