Litiumjonbatteriet hett inför dagens Nobelpris i kemi

2015-10-07 06:07  
Nobelpriset

Vem eller vilka får årets Nobelpris i kemi? Det beslutar Kungliga Vetenskapsakademien nu på förmiddagen. I förhandstipsen ställs litiumjonbatteriet mot ett verktyg att klistra och klippa i gener. Det senare upptäcktes i Sverige.

Just nu sitter samtliga medlemmar i Kungliga Vetenskapsakademin i möte. Strax ska drygt 400 ledamöter rösta om de som föreslagit till årets Nobelpris i kemi ska få priset eller inte. In i det sista kan en "dark horse" dyka upp. Tidigast klockan 11.45 i dag kablas nyheten ut över världen. Då har akademiens ständige sekreterare ofta precis lyckats nå den eller de som tilldelats priset.

I år är det extra spännande för oss i Sverige. Enligt det amerikanska företaget Thomson Reuters är en av de hetaste kandidaterna den franska mikrobiologen Emmanuelle Charpentier, gästprofessor vid Umeå universitet. Det var också där som hon, i ett samarbete med Jennifer Doudna vid University of California, upptäckte ett helt nytt sätt att klippa och klistra i gener.

Metoden väcker hopp om genterapi som kan bota många svåra sjukdomar. Sedan år 2012 har de bägge kammat hem ett stort antal priser. Att deras upptäckt är av Nobelkaraktär tycks alla överens om, men det kanske är i tidigaste laget. Tekniken CRISPR/Cas9 är också föremål för en patenttvist.

Ett annat hett område är litiumjonbatteriet. Männen som gjorde det möjligt, John Goodenough och Stanley Whittingham, nämns som möjliga pristagare. Litiumjonbatterier finns i dag i allt från elbilar och flygplan till mobiler och datorer och uppfyller Alfreds Nobel vilja att belöna upptäckter som ”varit till stor nytta för mänskligheten”.

 

Fler nyheter om Nobelpriset

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer