LiTH prisas för årets teknikutbildning

2007-05-04 15:35  
Y-prgrammet vid Tekniska Högskolan vid Linköpings Universitet har utsetts till 2007 års teknikutbildning.

Y-programmet, Teknisk fysik och elektroteknik, på Tekniska Högskolan vid Linköpings Universitet har utsetts till 2007 års teknikutbildning av branschorganisationen Teknikföretagen. Prispengen är på 1,5 miljoner kronor, varav 500 000 går till studentstipendier.

Svante Gunnarsson, professor vid Institutionen för systemteknik på LiTH är mycket glad för utmärkelsen.

- Det är fantastiskt roligt, både för oss som jobbar med programmet och för lärarna och studenterna.

Anledningen till att Y-programmet fick priset var en kombination av programmets starka ämnesmässiga grund, med bland annat matematik och fysik, och det så kallade CDIO-konceptet.

- Konceptet innebär att vi har infört ett antal kurser som förbereder studenterna inför yrkeslivet. Med hjälp av LIPS, en projektstyrningsmodell speciellt utvecklad för utbildningen, får studenterna öva sig att industriellt och systematiskt genomföra projekt, säger Svante Gunnarsson.

Han tillägger att Y-programmet redan innan konceptet var mycket bra, vilket bevisas med att Ericssonkoncernens vd Carl-Henrik Svanberg och Saabs koncernchef Åke Svensson, båda gått Y-programmet.

Gun-Britt Morhed är projektledare för årets teknikpris på Teknikföretagen.

- Enlig våra medlemsföretag passar de utexaminerade från Y-programmet in överallt. CDIO-konceptet syftar till att göra utbildningen mer ingenjörsmässig och ingenjörerna kommer snabbare in i företagen då de vet hur arbetslivet fungerar.

Sofie Pehrsson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer