Linköpingsljus lockar japaner

2010-05-11 23:00  
Rositsa Yakimova och Mikael Syväjärvi vid Linköpings universitet har utvecklat ett nytt material för lysdioder. 46 miljoner ska sätta fart på projektet. Foto: Stefan Jerrevång

Högeffektiva lysdioder som sprider ett varmt vitt ljus. Linköpingsforskare får nu draghjälp av Japan för att ta fram en bra ersättare till glödlampan.

- Nu kan det bli fart på projektet, säger Mikael Syväjärvi , docent vid Linköpings universitet.

Tillsammans med sina svenska kollegor Rositsa Yakimova och Lars Hultman ingår han nu i en japansk satsning på att ta fram en lysdiodlampa som kan ersätta glödlampan som allmänbelysning. Under ett år satsar den japanska teknikutvecklingsorganisationen NEDO 46 miljoner kronor på projektet. Sju av dem ska sätta fart på vidareutvecklingen av det material Linköpingsforskarna utvecklat. Resten ska gå till japanska forskare och företag som ska använda materialet för att göra en lysdiod med ett ljusutbyte på 100 lumen per watt. Det är ett högt satt mål. Dagens lysdiodlampor klarar 50 lumen per watt, medan en vanlig 60-wattslampa har ett ljusutbyte på 11 lumen per watt.

Men omöjligt är det inte. För ett år sedan visades den första enklare prototypen upp.

- Optimalt får vi ut långt utöver 100 lumen per watt, säger Mikael Syväjärvi.

Tricket är ett nytt fluorescerande halvledarmaterial av kiselkarbid där ett rent vitt ljus alstras direkt inuti materialet. Det gör att ljuset får ett mjukare spektrum än dagens vita lysdioder, där ljuset egentligen är blått men omvandlas till vitt när det passerar genom ett fosforskikt. Dessutom sprids ljuset från Linköpingsforskarnas material bättre. Dagens lysdioder har ett mer riktat ljus. Det är en av anledningarna till att de lysdiodlampor som hittills nått marknaden består av ett stort antal lysdioder.

- Vårt mål är en lysdiodlampa som innehåller högst två lysdioder och som lyser med samma styrka som en 40-wattslampa, säger Mikael Syväjärvi.

Når forskarna upp till ettårsmålet faller ytterligare ett anslag på 100 miljoner kronor ut.

Mikael Syväjärvi och hans kollegor har under de senaste åren jobbat intensivt med att försöka få kapital till vidareutveckling av tekniken.

- Får vi in tillräckligt med pengar kan vi vara i gång med lågproduktion om två år, säger han.

Förhoppningen har varit att det nya materialet ska kunna bli basen för en ny svensk tillverkningsindustri. Det faktum att japanska globala företag som Ushio Lightning, Stanley Electric och Bridgestone går med i samarbetet runt den nya led-tekniken kan göra visionen svårare att förverkliga.

Längre livslängd

* Ska tillverkas i två varianter, en med rent vitt ljus och en med ett varmare vitt ljus nära det från en vanlig glödlampa.

* 30 till 50 procent av energin blir ljus.

* En beräknad livslängd på 300 000 timmar. Det kan jämföras 50 000 timmar för dagens lysdioder.

* Kan ersätta ljuset från en glödlampa med ett enda chip som använder 4 watt.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Lysdiod Dioder,

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer