Lika många svenska snilleblixtar skyddas

2011-01-18 23:00  

Konjunkturen har vänt uppåt, men ansökningarna om svenska patent har inte tagit fart. Antalet var i stort sett oförändrat förra året, jämfört med 2009, visar ny statistik från Patent- och registreringsverket.

<p>Att det går bättre för svenska företag märks ännu inte i patentstatistiken. Förra året kom det in 2647 ansökningar om svenska patent, visar preliminär statistik från Patent- och registreringsverket, PRV. Det är nästan samma antal som krisåret 2009 då ansökningarna stannade på 2649.</p> <p>- Jag tror man får räkna med en viss eftersläpning. När företagen drar ner och investerar mindre i forskning och utveckling finns det heller inte så mycket att söka patent på, säger Eva Jarnvall, avdelningschef på Svenskt näringsliv.</p> <p>Ansökningarna om svenska patent har stadigt minskat. Sedan år 2000 har de nästan halverats. En viktig förklaring är att många svenska företag söker patent via det europeiska patentverket, EPO eller direkt i stora länder som USA.</p> <p>PRV hoppas att den negativa trenden för svenska patent nu är bruten.</p> <p>- Det är viktigt att vi når de mindre innovativa bolagen som kanske inte utnyttjar patentsystemet i den utsträckning som de borde, säger Åsa Fransson, chef för PRVs patentavdelning.</p> <p>Ett skäl till att mindre företag inte söker patent är att det både är dyrt och krångligt att försvara sig mot konkurrenter som gör intrång.</p> <p>- Det är allvarligt och för att inte förtroendet för patentsystemet ska urholkas krävs ett snabbare och billigare domstolsförfarande både i Sverige och på europeisk nivå, säger Eva Jarnvall.</p> <p>Att söka och bevaka sina patent blir allt viktigare i takt med att företag i länder som Kina och Sydkorea kraftig ökar sin patentering.</p> <p>- Miljöteknik är ett område där många länder nu vill ta del av kakan, säger Eva Jarnvall.</p>

Marie Alpman

Mer om: Patent Innovation

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer