Light-produkter ökar risk för diabetes

2014-09-18 13:36  
Forskare menar att ökad risk för sjukdom beror på att de syntetiska sötningsmedlen förändrar bakteriefloran i magtarmkanalen. Foto: Colourbox

Syntetiska sötningsmedel ökar risken för att utveckla glukosintolerans och få diabetes, konstaterar israeliska forskare.

Drygt 350 miljoner människor i världen lider av diabetes, och siffran skenar. Prognosen för år 2030 är 550 miljoner. Cirka 90 procent av dem har diabetes typ två, som i sin tur har en koppling till övervikt.

Att övervikt inte är bra för hälsan vet vi. För att gå ner i vikt, eller för att hålla vikten, tar många till light-produkter där vanligt socker ersatts med syntetiska sötningsmedel. Nu visar ny forskning att medaljen har en hittills okänd baksida. Under ledning av Jotham Suez vid Weizmann institutet har israeliska forskare visat att möss som får dricka vatten med sackarin, suckralos eller aspartam får betydligt högre värden på blodsockret, jämfört med de som drack vatten som innehöll vanligt socker eller bara vanlig vatten. Och det oavsett om de äter normalkost eller extra fettrik diet.

Nedsatt förmåga att hantera blodsockret kallas glukosintolerans och är en känd riskfaktor för diabetes typ 2. Orsaken är enligt forskarna att de syntetiska sötningsmedlen förändrar bakteriefloran i magtarmkanalen.

För att få svar på om resultaten också gäller för människan studerades bakteriefloran hos 400 personer. Resultatet visar att de som äter och dricker light-produkter har en annorlunda bakterieflora samt markörer för högre blodsockervärden vid fasta och glukosintolerans.

Sju personer som normalt inte äter eller dricker föda med syntetiska sötningsmedel fick också övergå till att göra det. Efter en vecka hade fyra av dem fått förhöjda blodsockervärden och förändrad tarmflora.

Forskarna konstaterar att introduktionen av syntetiska sötningsmedel sammanfaller med den närmast epidemiska ökningen av diabetes och fetma i världen. Och att de tvärt emot vad man tidigare trott tycks öka risken för metabola sjukdomar som glukosintolerans och diabetes.

Studien publiceras i det senaste numret av Nature.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer