Lera utmanar plast i Karlstad

2009-01-20 08:53  

Lera och potatisstärkelse kan ersätta plastskikt i framtida förpackningar. Nu vill forskare vid Karlstads universitet ta sin innovation till marknaden.

I dagens förpackningar av papper och kartong finns ofta en skyddande plastfilm på insidan. En grupp forskare vid Karlstad universitet har utvecklat en metod som kan ge ett miljövänligare alternativ. Det rör sig om nanopartiklar av lera och potatisstärkelse i en vattenbaserad lösning.

- Främst tänker vi oss förpackningar som har måttliga krav på fuktbarriär, säger forskaren Caisa Andersson.

Innerpåsen i corn-flakes-paket är ett sådant exempel. På sikt hoppas forskarna att materialet ska kunna vidareutvecklas så att det även kan användas i exempelvis grädd- och juiceförpackningar.

Innovationen har fler fördelar förutom att man slipper använda plastmaterial som tillverkas av fossila bränslen. Lerskiktet är också lättare att återvinna. Fast än så länge är kostnaden högre.

- Men med ökade volymer så kommer priset per färdig förpackning att minska, säger Caisa Andersson.

Nu tar Karlstadforskarna hjälp av Inova Spinoff, som tar vara på affärsidéer i Värmland, för att kommersialisera tekniken. Stora företag som Stora Enso är intresserade, enligt Caisa Andersson. Först om fem till tio år tror hon att lösningen kan finnas på marknaden.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer