Led-ljusets upphovsmän i stan

2014-12-08 06:28  
Nobelpristagarna i fysik för led-ljuset, HIroshi Amano och Shuji Nakamura. Foto: TT

Kamerablixtarna lyste i kapp med kristallkronorna på Vetenskapsakademien när Nobelpristagarna i fysik, kemi och ekonomi presenterades under en presskonferens.

De starkast lysande stjärnorna för dagen var dock LED-ljusets upphovsmän Hiroshi Amano och Shuji Nakamura, vilket närvaron av japanska medier vittnade om.

Den tredje pristagaren i fysik, Isamu Akasaki, lyste dock med sin frånvaro.

Sedan millennieskiftet har 14 japaner fått Nobelpriset, varav sju för upptäckter inom fysik, sex inom kemi och en inom medicin.

Att så många japanska vetenskapsmän fått priset på senare år förklarar årets fysikpristagare med att japaner hedrar hårt arbete och att skolorna lägger stor vikt vid att lära ut grundläggande vetenskap.

Tyske kemipristagaren Stefan W Hell hoppas att priset inte ändrar för mycket i hans liv.

– Jag gillar att vara vetenskapsman och arbeta på gränsen mellan vetenskap och det okända.

Han tror dock att erkännandet som priset leder till kan göra hans arbete lättare.

– Jag hoppas det hjälper mig att bli mer äventyrlig, och ta mig an ännu fler utmaningar, säger han.

Vid frågestunden fick ekonomipristagaren Jean Tirole frågan hur Frankrike, som nått stora framgångar inom ekonomisk forskning, ska göra för att lyckats lika bra med sin egen ekonomi.

– Vi måste få folk i arbete, men också genomföra reformer. En rad länder har visat att man kan behålla välfärdsstaten och samtidigt ha en "lättare" stat som gör det hållbart. Om man inte har en stabil ekonomi, stiger skulderna och tvingas skära ner på välfärdsstaten, vilket skulle vara katastrof, anser jag, säger han och nämner Tyskland och Sverige som exempel på förebilder.

På frågan vad han skulle ge för tips till unga som drömmer om en karriär inom vetenskap är kemipristagaren Eric Betzigs råd är att arbeta passionerat.

– Du måste acceptera att du kommer att misslyckas oftare än du lyckas. För att nå framgång måste du arbeta hårt, men passion gör det enkelt att arbeta. Dessutom måste du vara din egen största kritiker. Om du lägger ihop de ingredienserna så tror jag du har receptet på framgång.

Mer om: Nobelpriset Led

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer