Led gav mer c-vitamin i tomater

2013-05-10 08:15  

Tomatodlingar som belyses med ledljus kan dubbla mängden c-vitamin i tomaterna. Det hävdar forskare i Nederländerna.

Forskare på universitetet Wagening i Nederländerna testade att använda ledljus av olika styrkor för att belysa tomater som odlades i växthus. Undersökningarna gjordes i samarbete med landets stora elektroniktillverkare Philips.

Tomater som hängde lite i skuggan av de gröna bladverken fick extra ljus. När tomaterna fick extra ljus motsvarande en fjärdedel av normal dags solljus fördubblades mängden av uppmätt c-vitamin, enligt ett pressmeddelande från universitetet.

Testerna  skedde inom ramen för forskningsprojektet Gezond uit de Kas (Hälsa från växthus), som finansieras av det nederländska finansdepartementet.

Universitet ska nu gå vidare och undersöka om näringsvärdet i fler grönsaker kan öka via ledbelysning. Tillsammans med Philips har man satt upp en större försöksanläggning i Bleiswijk som invigs den 16 maj.

Mer om: Forskning Lysdiod

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer