Låt kräfsan göra jobbet

2008-08-12 09:57  

Krattan eller räfsan – vilken är bäst till löven på grusgången och gräset på den slagna ängen? Och till äpplena på marken? Med kräfsan slipper du välja.

Yngve Nordmark har en stor tomt på Färingsö i Mälaren. Han har också en smedja och många idéer. Det, tillsammans med att han är en bekväm människa, ligger bakom hybriden kräfsan.

Yngve Nordmark anser att hans redskap, rätt använt, sparar både kraft och tid.

– Det gäller att hitta den riktiga vinkeln, dra sakta och lagom hårt. Och sedan skjuta kräfsan bakåt. Om du blir trött, gör du fel, säger han.

Kräfsan är en kombination av en räfsa och en kratta. Pinnarna är av rostfritt stål och skaftet av aluminium. Krattar gör man som vanligt, men att räfsa kräver ny teknik.

Det känns lite bakvänt att inte ta i och att räfspinnarna är böjda åt ”fel” håll. Och att inte lyfta kräfsan för att bli av med det hopräfsade. Men det fungerar.

Det avslagna gräset låter sig samlas upp och glider av de glatta pinnarna, när jag gör rätt.

– Lär dig tekniken, så blir du inte besviken, rimmar Yngve Nordmark uppmuntrande.

Även den mest läraktiga och försiktiga användare kan råka böja en av pinnarna, därför sitter en pinn-rätare på kräfsans skaft.

– Eventuellt är pinnarna för klena. 4,5 mm kanske behövs för att de inte ska böjas för lätt eller gå av, funderar Yngve Nordmark.

Han gjorde den första kräfsan till sig själv för flera år sedan. I höstas blev han uppmanad av en besökare att göra fler. Tillverkningen är än så länge hantverksmässig och det mesta görs i hans egen smedja. Han har sökt patent och försöker få namnet Kräfsan varumärkesskyddat.

Yngve Nordmark lämnar ingen formell garanti på kräfsorna, men om de används enligt instruktionerna, ska de hålla praktiskt taget hur länge som helst, hävdar han.

Och det är nog nödvändigt om man ska betala 1 695 kronor.

Ann Norrby

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer