Låt kläderna ladda dina prylar

2008-06-04 10:51  

Trött på att musiken tar slut mitt under träningspasset? I framtiden kanske du kan ladda din iPod med hjälp av träningskläderna.

I fem års tid har Peter Klason, nybliven doktorn i fysik vid Göteborgs universitet, studerat zinkoxidens egenskaper.

- Man kan låta dioder av zinkoxid ersätta glödlampor och använda ämnet för att alstra elektricitet i kläder, berättar han.

Med zinkoxid är det relativt enkelt att skapa nanostavar, alltså stavar vars diameter eller längd är i storleksordningen en miljondels millimeter. I Peter Klasons doktorsavhandling visar han hur spänning alstras när nanostavarna böjs.

– Spänningen blir så stor att en t-shirt av zinkoxidstavar skulle kunna driva en mp3-spelare, genom att tröjan böjs när man rör sig, säger Peter Klason

Zinkoxiden skulle också kunna användas för att göra billigare lysdioder med ett varmare sken.

Ämnet har ett ”inneboende” ljussken, orsakat av defekter i oxidens struktur, ungefär som en luftbubbla i ett kristallglas.

Fenomenet har intresserat forskare i årtionden, dels för att lysdioder av zinkoxid är billigare att tillverka, dels för att dess vita ljus är varmare och mer likt solens.

Peter Klason har lyckats skapa ljusalstrande defekter i zinkoxiden. Experimenten visar att det är avsaknaden av zink- och syreatomer som orsakar ljuset.

– Den kunskapen kan användas både för att styra ljusintensiteten och lysdiodens färg, säger Peter Klason.

Jonas Hållén

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer