Laserpincett får grepp om celler i mikrolabb

2004-09-07 10:38 Anders Wallerius  

Stamcellsforskare, materialvetare, biotekniker och nanoforskare har ibland svårt att få grepp om sina mikro-metersmå forskningsobjekt. Men nu har fysiker vid Forskningscenter Risø i Danmark utvecklat en laserpincett för att hålla och flytta de pyttesmå tingen.

Risøforskarnas laserpincett använder ljusstrålar för att manipulera celler och andra partiklar. Laserpincetten bygger på att trycket från en ljusstråle överförs när den böjs i partikeln. Tryckkraften är ytterligt liten, men tillräcklig för att hålla fast och förflytta mikroobjektet.

Principen bakom ljuspincettenär känd sedan tjugo år, men genom danskarnas uppfinning öppnas helt nya användningsområden.
- Den har ett flertal fällor med full rörlighet, säger Ove Axner, professor i Umeå som själv utvecklar och använder laserpincetter.

- Det ger nya möjligheter för manipulering och sortering av mikroobjekt, säger han.

Hemligheten bakom Risøforskarnas bedrift är en datorstyrd modulator som formar om en centimeter-tjock laserstråle till ett valfritt antal mikrometertunna ljusstrålar.

Oberoende av varandra kan strålarna greppa, flytta och rotera varsitt mikroobjekt i tre dimensioner. Hittills har forskarna kontrollerat ett åttiotal olika partiklar bara genom att föra en muspekare över datorskärmen.

Mikromanipulatorn kan få många användningsområden, bland annat inom nanoteknik och fotonik.

Laserpincetten kan också få stor betydelse inom cellbiologin, där forskarna behöver hantera enskilda, levande celler för att studera hur de utvecklas. Den danske stamcellsforskaren Jens Zimmer Rasmussen kommenterar sina landsmäns uppfinning i tidningen Ingeniøren:

- Möjligheten att isolera definierade celler, och föra enskilda celler av olika slag i närkontakt i en kontrollerad miljö, kommer att ge väsentlig ny kunskap om cellernas inbördes samverkan.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Senaste inom

Debatt

SPONSRAT INNEHÅLL

ANNONS