Lasern avslöjar om pulvret är knark eller babypuder

2018-10-10 16:51  
Foto: Heriot-Watt University

Är pulvret oskyldigt bakpulver, puder – eller narkotika? Nu kan man få svar utan att vidröra ämnet. Forskare har tagit fram en laser som mäter hur kemiska bindningar absorberar ljus. Spektrometrin ger ett fingeravtryck som avslöjar beståndsdelarna.

När tull och polis ska ta om hand om misstänkta pulver för test så krävs det skyddsutrustning och stor försiktighet. Det är ett omständligt och dyrt arbete om man exempelvis ska ta prover på alla oklara produkter i en hel bostad. Men nu utvecklas en metod som innebär att man kan få svar på vad ett vitt pulver består av utan att vidröra det.

Forskare vid Heriot-Watt University i Edinburgh, Skottland har tagit fram en portabel infraröd laser som kan identifiera olika pulver. Den utnyttjar det faktum att de kemiska bindningarna mellan partiklarna i ett pulver påverkar hur ljuset absorberas.

Läs mer: Knarkbaronernas hemliga smuggelubåtar allt mer avancerade

När olika ämnen blir belysta med en viss frekvens så ger detta olika bestämda färgspektrum. Spektrometrin ger ”fingeravtryck” som avslöjar vilka kemikalier som ingår, och tekniken har fler tillämpningsområden än att avslöja knark.

– Den här omedelbara, träffsäkra identifieringen av vita pulver kan vara användbar vid en rad scenarion, som att upptäcka piratmediciner, analysera födoämnen, eller identifiera farliga material som sprängämnen, säger professorn och forskningsledaren Derryk Reid till Engineering and Technology.

Läs mer: Vad är det i påsen?

Själva enheten är ungefär lika stor som en portfölj, och mätningen har fungerat säkert på upp till en meters avstånd från provet. Enligt forskarnas artikel har deras instrument hittills lyckats identifiera elva olika pulver, bland annat nermalda värktabletter, socker och kosttillskott. Innovationen har redan kommersialiserats av ”spinout-företaget” Chromacity, som ska arbeta vidare på en produkt för marknaden.

– Att upptäcka narkotika är ett uppenbart användningsområde. Vi vet att det finns ett stort sug efter portabel brottsplatsteknik som kan minska de risker som personalen utsätts för, samtidigt som den ger hög träffsäkerhet och omedelbara resultat, säger Derryk Reid.

John Edgren

Mer om: Laser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer