Laserljus kan ersätta stick i fingret

2014-08-25 15:04  
Laserljus som lyser genom handflatan kan användas för att mäta blodsockret. Foto: Frank Wojciechowski

(Uppdaterad). Laserljus i stället för stick i fingret. Det kan bli verklighet sedan amerikanska forskare utvecklat ett nytt sätt att mäta blodsockerhalten i blodet.

Att behöva sticka sig i fingret flera gånger om dagen. Det är den verklighet barn och vuxna med diabetes lever med. Nu forskare vid Princeton University utvecklat ett system som i stället använder sig av laserljus från en kvantkaskadlaser.

Laserljuset reflexteras av sockermolekyler i blodet. Genom att mäta hur mycket ljus som reflexteras från de översta vävnadsskikten i handflatan räknar systemet ut blodsockervärdet. Tester hittills visar att tillförlitligheten ligger runt 84 procent.

Forskarna inriktar sig nu på att förbättra tillförlitligheten ytterligare samt att miniatyrisera systemet så att det kan testas på kliniker.

- Med vår teknik hoppas vi kunna förbättra livskvaliteten hos personer som lever med diabetes och som behöver följa sitt blodsocker, kommenterar Claire Gmachl vid Princeton i ett pressmeddelande.

Tekniken beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Biomedical Optics Express.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Blodsocker

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer