Lanserar nytt covid-test – ska underlätta provtagning

2021-04-14 15:13  
Det svenska företaget Aegirbio hoppas kunna förenkla provtagningen när det gäller covid-19. I stället för att testa genom näsan ska det ske genom ett salivbaserat prov. Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT

Glöm pinne ned i halsen och upp i näsan. Ett svenskt företag är nu på väg att lansera ett helt salivbaserat covid 19-test. Förhoppningen är producera 1–2 miljoner tester i månaden.

Diagnostikföretaget Aegirbio, baserat i Lund, meddelar att man nu är redo att lansera sitt nya covid-test på marknaden.

Testet skiljer sig från det traditionella PCR-testet som ska tas genom prov i halsen och/eller näsan med en testpinne. Det här testet är i stället salivbaserat vilket gör att rent praktiskt tillför konsumenten sin saliv till en behållare med reagens, häller vätskan på reagensstickan och inväntar provsvar.

Martin Linde, vd för Aegirbio, drar paralleller till ett graviditetstest.

– Det är en annan teknik och samma sak som när man står och tittar på en graviditetstest och avvaktar provsvar. Vi får nu sälja till professionella användare och kan till exempel ha det på en skola och dela ut till eleverna eller till en arbetsplats, säger han till TT.

Snabb svarstid

De stora fördelarna påpekar Martin Linde, är dels att obehaget att behöva ta test i halsen eller näsan därmed försvinner, dels den snabba svarstiden, ungefär fem minuter.

Läs mer: D-vitamin skyddar mot luftvägsinfektioner – ”Skyddseffekt på tio procent”

Enligt Martin Linde letar man nu distributörer, inte bara för Sverige utan även för exempelvis Mellanöstern. Förhoppningen är en produktion på 1–2 miljoner tester i månaden med en tydlig framtida ambition:

– Nästa steg är att göra användbarhetstestningen färdig, då kan vi börja sälja det på till exempel ICA-butiker. Det är vår ambition. Just nu är det ett "chicken race" och det är därför vi valt att göra det här i två steg, säger han.

Hur tillförlitliga är de här testerna?

– Det ligger på ungefär samma nivå som PCR-tester, det vill säga 92-94 procents träffsäkerhet.

Oändlig marknad

Men vad händer när vaccineringen tar fart och om pandemin ebbar ut?

– Det är klart att man undrar, när är coronaeländet över och vi ska sluta testa oss? Jag är dock ganska säker på att tester och rädsla kommer att leva kvar ett bra tag till.

Från marknadshåll togs också nyheten emot extremt positivt. Aegirbio, som är listade på marknadsplatsen First North, är en av dagens stora vinnare med en kursrusning på nästan 40 procent.

Tobias Österberg/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer