Lans-rättegången skjuts upp

2008-02-05 14:30  
Håkan Lans Foto: Björn Green

I morgon onsdagen skulle parterna i målet mellan den amerikanska datorjätten Gateway och uppfinnaren Håkan Lans mötas i Nacka tingsrätt. Men på tisdagen ställdes den muntliga förhandlingen in.

Amerikanska Gateway stämde i somras Håkan Lans på 10 miljoner kronor i Nacka Tingsrätt. Skälet var att den svenske uppfinnaren stämt flera amerikanska datortillverkare, bland dem Gateway, för att de använt hans färggrafik-patent.

Men Håkan Lans förlorade patenttvisterna i USA – och i juli 2007 stämde Gateway honom inför Nacka tingsrätt. Man vill att han betalar 1, 6 miljoner dollar eller omkring 10 miljoner kronor som ersättning för bolagets rättegångskostnader i USA.

Skriftligt i stället för muntligt
Först i november förra året skaffade sig Håkan Lans ett juridiskt ombud i tvisten, och parterna bestämde i dag på förmiddagen tillsammans med rådmannen Gunnar Lavett att den planerade muntliga förhandlingen onsdagen den 6 februari ställs in.

I stället ska nu Håkan Lans och hans advokat Jesper Tiberg komma in med ett skriftligt svaromål i tvisten före den 22 februari.

- Parterna och jag tyckte alla det var bra att svaromålet ingavs skriftligt, säger Gunnar Lavett.

Vem är Gateway Europe BV?
Frågan är bara vem som egentligen är käranden och för anspråk mot Lans.

Enligt en fullmakt som skickats in från Gateways svenske advokat Jonas Benedictsson till domstolen, har fordran förts över från Gateway i USA till bolaget Gateway Europe, som advokaten numera representerar i målet.

Genom förfarandet undslipper det amerikanska bolaget att deponera en säkerhet för rättegångskostnaderna i Sverige.

Gateway Europe anses av Lans-sidan vara ett brevlådeföretag.

Styrelsen bosatt i USA
Enligt fullmakten är Gateway Europes styrelsemedlemmar två amerikaner, bosatta i San Fransisco.

En av dem Matt Ketsdever anges vara ensam firmatecknare för Gateway Europe.

Enligt vad Nyteknik.se erfar är emellertid Matt Ketsdever direktör på redovisningsavdelningen på datorföretaget Gateway i Los Angeles i USA.

- Det kan ha betydelse i målet men jag vill inte uttala mig om det i dagsläget. Vi kommer att föra fram allt som är till fördel för Håkan Lans och vi kommer att argumentera i målet, säger Jesper Tiberg till Nyteknik.se.

Nästa muntliga förhandling mellan parterna planeras i stället att äga rum i början av april.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer