Läkare varnar: Barn hyperaktiva av energidryck

2015-02-09 15:14  
Energidryck gör barn hyperaktiva, menar forskare. Foto: TT

Mellanstadiebarn som dricker energidryck har oftare hyperaktivitets- och ouppmärksamhetssymtom än andra barn. Läkare varnar nu för att låta barn dricka dessa drycker.

Så kallade energidrycker innehåller betydligt mer socker än vanlig läsk. Många innehåller dessutom koffein.

Hur dessa drycker påverkar hälsan, framför allt hos barn, är oklart. Tidigare studier har dock visat att hjärtrytmen kan påverkas.

Amerikanska forskare har nu låtit 1 649 slumpvist utvalda mellanstadiebarn svara på frågor om hur ofta de dricker dessa drycker samt fylla i formulär som mäter symtom på hyperaktivitet och ouppmärksamhet.

Det visade sig att de barn som uppgav att de hade druckit dessa drycker under det senaste dygnet hade en 66 procents ökad risk för att ha symtom på hyperaktivitet och ouppmärksamhet.

Forskarna, som redovisar sina resultat i Academic Pediatrics, tycker att resultaten är oroväckande.

– Resultaten stöder vår tidigare rekommendation att föräldrar bör begränsa konsumtionen av sötade drycker och att barn inte bör dricka energidrycker över huvud taget, säger Jeannette Ickovics, en av forskarna bakom studien.

Eleverna i den aktuella studien drack mellan noll och sju burkar läsk om dagen.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Energidryck

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer