Innovation

Läkare ska behandla cancerpatienter med Crispr

Så fungerar Crispr/Cas 9 Foto: Jonas Askergren

En grupp amerikanska läkare letar efter cancerpatienter som ska behandlas med hjälp av gentekniken Crispr/Cas 9. Studien är tänkt att inledas inom kort.

Publicerad

Planen är att genmodifiera mänskliga antikroppar, och programmera om dem till att hitta och angripa tumörer. Det skriver MIT Technology Review.

Det är en grupp läkare vid University of Pennsylvania som inlett en klinisk studie där upp till 18 patienter ska ingå. Det är det första experimentet utanför Kina där Crispr/Cas 9 ska användas för att behandla människor. Genredigeringsverktyget kan användas för att klippa och klistra i arvsmassan hos levande organismer.

Läkarna i Pennsylvania kommer att tappa patienterna på blod, och sedan använda Crispr/Cas 9 för att modifiera generna utanför kroppen, och därefter injicera blodet på nytt. Ett tillvägagångssätt som anses mindre riskfyllt än att injicera verktyget direkt i patienten.

För att göra antikropparna starkare gör forskarna två förändringar i deras uppbyggnad. De tar bort en gen som cancerceller använder för att hindra immunsystemet. Sedan byter de ut den gen som normalt sett används för att hitta sjukdomar eller bakterier, och byter ut mot en som är skräddarsydd för att hitta en viss typ av tumör.

Forskarna riktar in sig på patienter med benmärgscancer, hudcancer eller sarkom. Studien finansieras bland annat av techinvesteraren Sean Parker som grundade fildelningstjänsten Napster och har varit inbladad i både Spotify och Facebook.

Läkarna fick grönt ljus av amerikanska myndigheter redan i juni 2016, men först nu är de redo att dra igång försöken. I en kommentar till MIT Tech säger universitetet att de inte har något startdatum för studien, men att är i slutfasen av förberedelserna.