Varje partikel i pulvret består av en liten vattendroppe som hålls ihop av en tunn hinna av hydrofobt kisel. Totalt innehåller det ”torra” vattnet 95 procent vatten.
Det upptäcktes redan i slutet av 1960-talet och var då tänkt som en ingrediens i till exempel hudkrämer. De senaste åren har forskare vid universitetet i Liverpool undersökt nya användningsområden för det torra vattnet, rapporterar The American Chemical Society.
Ett sätt att använda det ”torra” vattnet är lagring av gas genom att gasen reagerar med vattnet och bildar en hydrat. På labbet har forskarna upptäckt att torrt vatten absorberar tre gånger så mycket koldioxid som vanligt vatten. Därmed skulle materialet kunna användas för koldioxidlagring föreslår forskarna, utan att närmare gå in på hur det skulle gå till i praktiken.
I tidigare studier har forskargruppen, som leds av professor Andrew Cooper, visat att materialet också kan användas för att lagra och transportera metangas.
Ett tredje användningsområde är för att snabba upp katalytiska reaktioner. Ett exempel är reaktionen mellan vätgas och maleinsyra för att tillverka bärnstenssyra som i sin tur används för till exempel framställning av lacker och plaster.
Forskarna letar nu företagssamarbeten för att vidareutveckla tekniken.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.