Laddar bakterieskydd med klorin

2011-02-23 13:52  

Den omladdningsbara rostfria ytan ska hålla bakterierna borta från vår mat.

När alltmer av livsmedelsindustrin automatiseras så ökar antalet ytor som kommer i kontakt med maten. Livsmedelsvetaren Julie Goddard har därför utvecklat ett sätt att skydda ytor av rostfritt stål mot mikroorganismer. En tunn hinna ska stöta bort bakterierna.

Beläggningen består av en halaminstruktur som binder klor i ett nanometertjockt ytskikt. Kloret är den bakteriedödande komponenten och finessen med tekniken är att ytan laddas om varje gång den sköljs med klorin.

Tekniken har hitintills testats på centimeterstora ytor. Härnäst ska forskarna bevisa att den är effektiv även i storskalig matproduktion. Om så är fallet kan skiktet komma att användas även inom sjukhus och andra miljöer där hygieniska ytor är av särskilt stor vikt. Liknande tekniker används redan på vissa sjukhustextilier som återfår sina renande egenskaper varje gång de tvättas.

En av smittorna som forskarna räknar med att minska är listeria. Smittan uppstår framförallt i mat där bakterien hinner föröka sig under produktion eller förvaring, samt mat som inte upphettas innan den äts. Exempel är mögelostar, skivad skinka, och kall färdigmat.

Forskningen utförs vid University of Massachusetts Amherst.

Sara Engström

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer