Lådan ger chans till ett bättre liv

2010-11-30 23:00  
Mellan 2004 till 2007 överlevde 1000 barn som föddes före vecka 27. Tony Malmström, vd för Miris, visar upp en av företagets produkter – ett analysinstrument för bröstmjölk. Foto: JurekHolzer/Scanpix och Mikael Wallerstedt

Stenhård koll på näringen i bröstmjölken hjälper extremt tidigt födda barn att utveckla hjärnan och minskar risken för framtida skolproblem. Ett bärbart svenskt analysinstrument erövrar nu sjukhus över hela världen.

<p>Gränsen för att kunna rädda ett för tidigt fött barn går i dag vid 22 till 23 veckor. Det är hela 17 veckor tidigare än normalt. </p> <p>- De väger mellan 400 och 600 gram och är väldigt omogna. Det gäller inte bara att få dem att överleva. De måste också få ett så bra liv som möjligt, säger Staffan Polberger, medicinsk chef för neonatalkliniken i Lund.</p> <p>I dag klarar sig de flesta utan fysiska handikapp. Men de barn som väger mindre än ett kilo när de föds löper högre risk än andra att få problem i skolan. Det handlar om inlärningsproblem, koncentrationssvårigheter och diagnoser som adhd.</p> <p>En lösning på problemet är att se till att det lilla barnet hela tiden får rätt näring, inte minst protein, för att kunna bygga upp det centrala nervsystemet till den nivå som ett fullgånget barn föds med. </p> <p>För att få fram ett snabbt och billigt analyssystem av näringen i mammans mjölk vände sig Staffan Polberger till det lilla Uppsalaföretaget Miris. Företaget har specialiserat sig på analys av vätskor och hade tagit fram ett bärbart system för analys av komjölk. </p> <p>- I dag tar det bara någon minut att analysera hur mycket protein, fett, kolhydrater och energi mammans mjölk innehåller. Tidigare, när vi skickade bort mjölken på analys, tog det dagar innan vi fick svar, säger Staffan Polberger.</p> <p>Om analysresultatet visar att mjölken inte är tillräckligt näringsrik tillsätts ett berikningspreparat. Allt för att det lilla barnet ska få exakt den näring som hjärnan kräver.</p> <p>- Bröstmjölk är en dyrbar vara. Vårt instrument behöver bara en milliliter för att göra en analys, säger Lars Svennersten, säljchef på Miris.</p> <p>Instrumentet har hittills sålts i ett 50-tal exemplar. Det finns nu vid tio svenska sjukhus och har hittat sin väg till neonatalavdelningar i Japan, Australien och många europeiska länder. Nu arbetar företaget intensivt på att ta sig in på den amerikanska marknaden.</p> <p>- Intresset för instrumentet är väldigt stort, men det går inte att bortse ifrån att det är jobbigt att komma ut på marknaden när man är ny och okänd.</p>

En milliliter är allt som behövs

Infrarött ljus lyser genom en tunn film av bröstmjölken som ska analyseras. En sensor mäter ljuset som passerar mätcellen. Absorptionen är proportionell mot koncentrationen av olika ämnen i provet. Vid neonatalavdelningar mäts innehållet av protein, fett och kolhydrater och energi.

Miris Holding
Ort: Uppsala.
Startår: 2006.
Anställda: 6.
Omsättning 2009: 3,4 miljoner.

Superbebisarna kallas ”de nya överlevarna”

De nya överlevarna – så kallas de barn som över­lever när de föds före 27 veckors ålder. Under perioden 2004 till 2007 handlade det om 1 000 barn i Sverige. 500 av dem har överlevt till 2,5 års ålder och deltar nu i studien Express (Extremely Pre­term Infants in Sweden Study).

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer