Kvasikristaller i Sandviks stål

2011-10-11 23:00  

Som enda tillverkare i världen säljer Sandvik ett stål som innehåller kvasikristaller. Det används i kirurgnålar och rakapparater och har lockat kemipristagaren Dan Shechtman till företagets labb i Sandviken.

Stålet säljs under namnet Nanoflex och utvecklades under 1990-talet för att användas i tunna, vassa kirurg-nålar.

– Det ställer höga krav på materialet. Nålen får ju inte gå av under en ögonoperation, säger Jan-Olof Nilsson.

Han är i dag seniorforskare på Sandvik och ledde utvecklingsarbetet. En nyckelroll i arbetet med att få fram stålet med de unika egenskaperna hade Sandviksforskaren Anna Hultin Stigenberg.

Stålet innehåller ganska mycket krom, nickel, molybden och koppar samt en smula titan, aluminium, kisel, kol och kväve. Det är formbart samtidigt som det har väldigt hög hållfasthet. Dessutom är det korrosions-?beständigt.

Det som förvånade Sandvikforskarna var att stålet behöll sin seghet även under lång värmebehandling. Noggranna undersökningar i transmissionselektronmikroskop visade att den speciella stållegeringen innehöll kvasikristaller.

– Vi kände till Dan Shechtmans arbete, men det var ingenting som vi hade väntat oss, säger Jan-Olof Nilsson.

Kvasikristallerna var då fortfarande omtvistade och det dröjde innan Sandvik presenterade sin upptäckt. Senare ledde det till att årets kemipristagare besökte Sandvik 2001.

– Vi utbytte idéer och han tyckte att det var jättekul att de fanns i kommersiella material, säger Jan-Olof Nilsson.

Förutom till kirurgnålar används Nanoflex-stålet även i Philips elektriska rakapparater.  På Sandvik Materials Technology arbetar man också på att hitta fler användningsområden för materialet. Ett hett spår är lågfriktionsbeläggningar, eftersom materialet har mycket låg friktion. Försök har gjorts med att använda en beläggning med kvasikristaller som ersättning för teflon på stekpannor.

– Det är egentligen bara fantasin som begränsar vad det kan användas till, säger Jan-Olof Nilsson.

Han ser fram emot att träffa Dan Shechtman när han kommer till Stockholm för att ta emot sitt Nobelpris. Mötet ska ske på ett seminarium om kvasikristaller som planeras på KTH av professor Venkat Rao.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer