Kvantkompassen som kan ersätta GPS

2018-11-12 10:02  

Brittiska forskare har tagit fram ett nytt och mer robust navigeringssystem med hjälp av kvantteknik.

GPS har blivit grundbulten i det moderna navigationssystemet, men tekniken har sina brister. Framförallt är den känslig för yttre omständigheter - som att en satellit slutar fungera eller en motståndare försöker störa ut signalerna.

Nu har en grupp forskare vid Imperial College London och lasertillverkaren M Squared presenterat ett alternativ till GPS: en kvantaccelerometer som ska vara redo för marknaden.

Läs mer: Så här vill Kina bestämma position i hela världen

Accelerometrar har vi redan runt omkring oss i våra mobiler och datorer, och de kan i någon mån användas för att följa var en enhet färdas - men i bästa fall tappar de bort sig efter någon timme utan GPS. Accelerometern som de brittiska forskarna har tagit fram kan däremot avgöra exakt i vilken hastighet och färdriktning den rör sig.

Det enda som behövs är en exakt startpunkt för resan. Sedan kan kvantaccelerometern användas för att räkna ut precis hur ett fartyg eller en bil färdats från den punkten - och därmed var i världen den befinner sig.

Inuti acceleratorn sitter lasrar som används för att kyla ned atomer till extremt låga temperaturer. Sedan mäter den kvantvågorna från atomerna för att utläsa hur de reagerar på rörelser.

Läs mer: Kvantblockkedja ”kan ses som en tidsmaskin”

Den accelerator som forskarna visat upp är inget som ryms i mobiltelefonen, men den är tillräckligt kompakt för att sitta på ett skepp, ett tåg eller en lastbil. Den beskrivs som en lösning för att hålla världens transportsystem i rörelse om något skulle hända med satellitnätverket som GPS-systemet förlitar sig på.

"Den är helt fristående. Det är särskilt användbart om du vill navigera ett stort skepp eller ett autonomt fordon utan att behöva skicka eller ta emot signaler för att ta reda på var du är", säger forskaren Joseph Cotter vid ICL i en intervju med Financial Times.

Forskargruppen vid Imperial College London är en del av en nationell brittisk satsning på kvantteknologi som inleddes 2013. Inom ramarna för programmet har Storbritannien satsat 270 miljoner pund, motsvarande knappt 3,2 miljarder kronor i dagens växelkurs, på forskning inom kvantteknologi.

Simon Campanello

Mer om: Kvantmekanik Gps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer