Kurera dig själv - svälj en robot

2008-09-22 14:33  
Den ormliknande roboten monterar sig själv i magen med hjälp av magneter. Foto: ETH Zurich

Att svälja en robot låter inget vidare, men det är precis vad europeiska forskare vill att vi ska göra. Men du behöver inte svälja den hel, det räcker med delarna. Roboten monterar sig själv i magsäcken.

En självmonterande robot som utför ingrepp i människokroppen. Det är målet för det europeiska konsortiet Ares. Magsäcken och tarmarna är det första området som ska utforskas.

I en plastmodell av magsäcken har forskare vid ETH (Eidgenössische Technische Hochschule Zürich) i Schweiz testat tolv olika konfigurationer av moduler som sätts samman med magneter. I nio av tio fall sätts nu bitarna samman på rätt sätt.

Målet är att ha en modul för varje funktion: en för att ta bilder, en för energitillförsel, en för att ta prover och så vidare.

Genom att göra varje modul liten som en huvudvärkstablett ska roboten bli lätt att svälja. Utmaningen är snarast att få den att ihop sig på rätt sätt. Forskarna själva följer processen genom att detektera förändringar i fältet från magneterna.

Nästa steg är att försäkra sig om att magneterna inte skadar vävnad när de slås samman. Roboten ska därför testas i rörliga magmodeller, och eventuellt också i djurmagar.

Tekniken att få robotar att kopplas ihop med magnet kan också komma till användning i rymden, uppger Zoltán Nagy på ETH för Technology Review.

Den självmonterande mag-roboten presenteras i veckan på The international conference on intelligent robots and systems i Nice, Frankrike.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer