Kullar ska dämpa vibrationer vid Max IV

2012-09-24 13:01  

Mätinstrumenten vid synkrotronljuskällan Max IV är känsliga för vibrationer. Runt anläggningen byggs därför ängskullar som ska dämpa rörelser i marken.

Tillsammans ska kullarna bilda ett våglandskap som ska skydda de känsliga mätinstrumenten från störande vibrationer.

-Vi bygger ett supermikroskop i jätteformat. Anläggningen är extremt vibrationskänslig och därför skapar vi 5-10 meter höga kullar runt byggnaden som hjälper till att dämpa vibrationer i marken, säger Pär Lindahl, projektchef på Peab, i ett pressmeddelande.

Stor precision krävs i utformningen av kullarna. För ändamålet används en specialprogrammera bulldozer som styrs automatiskt med hjälp av GPS.

Cirka 200 000 kubikmeter massor kommer att användas för att forma kullarna. Slåtter från ängarna i det närliggande naturreservatet Kungsmarken ska läggas på kullarna för att fröa av sig. Det finns också planer på att betande får ska gå på kullarna.

-Vågorna blir en ny symbol för Lund. Det blir ett område där alla kan promenera, ha picknick, jogga eller studera forskningsanläggningarna på håll, säger Pär Lindahl.

Bygget av Max IV pågår för fullt i utkanten av Lund. Anläggningen ska tas i drift 2015.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer