KTH ska bygga chatrobot till Amazon Echo

2018-02-09 15:46  
Gabriel Skantze är universitetslektor vid avdelningen tal, musik och hörsel på KTH och ansvarig för universitetets tävlingsbidrag. Foto: KTH

En grupp forskare vid KTH ska tävla mot sju andra lag om att bygga den bästa chatboten till Amazons smarta högtalare. "Det är en gammal dröm att skapa en maskin som kan föra ett socialt samtal", säger lektor Gabriel Skantze.

I dag stod det klart att KTH har gått vidare till den prestigefyllda tävlingen The Alexa Prize som anordnas av nätjätten Amazon. En handfull doktorander vid avdelningen för musik, tal och hörsel ska tävla mot några av de vassaste ai-instituten i världen.

– Det är hedrande att vara med bland lag som anses höra till de bättre inom området, och kul att testa något i så här stor skala. Som forskare är man inte vad vid möjligheten att få miljontals användare, säger Gabriel Skantze som är universitetslektor och ansvarig för KTH:s bidrag.

Målet är att skapa en konversationsbot som ska klara av att föra längre samtal på olika ämnen. Den ska sedan testas i skarpt läge hemma hos de miljontals personer som har Amazons smarta högtalare Echo hemma.

Läs mer: Analys: Apples Homepod är en dyr och dum högtalare

Roboten från KTH har fått namnet Fantom, döpt efter ingenjören Gunnar Fant som grundade institutionen för tal, musik och hörsel 1951.

– Det är en gammal ai-dröm att skapa en maskin som kan föra ett socialt samtal om lite vad som helst. Den är inte till för att boka en biljett utan att prata om en film eller något annat. Och den ska inte bara säga när filmen gjordes utan kunna föra ett socialt samtal om skådespelarnas prestationer eller vilken som är den bästa Star Wars-filmen, säger Gabriel Skantze.

Det är långt mer avancerade konversationer än vad Amazons egen röstassistent Alexa klarar av i dag. En robot som är en samtalspartner är fortfarande en bit bort i framtiden.

– Men det är väldigt spännande med tävling som syftar så långt framåt. Det är klart att vi inte kommer att ha en maskin som framstår som en människa inom de närmsta åren, men man försöker ta steg ditåt, säger Gabriel Skantze.

Läs mer: ”Hej Alexa, kan du avlyssna mitt hem, tack?”

Dessutom får forskarna tillgång till en viktig resurs: data. Eftersom boten ska testas av Amazons kunder kommer de få värdefull information om hur användarna upplever den, vad de vill prata om och hur de talar. Den datan kan sedan användas för att träna boten att bli ännu bättre på sitt jobb.

– Tävlingen har som slutmål att man ska kunna prata med den i 20 minuter och fortfarande tycka det är roligt. Utan att den upprepar sig, att det blir fel eller att den får slut på samtalsämnen. Det är en extrem utmaning. Så länge orkar ju människor knappt prata med varandra ibland, säger Gabriel Skantze.

The Alexa Prize

För andra året i rad anordnar Amazon en tävling där deltagande universitet ska försöka utveckla chattbotar till den smarta högtalaren Amazon Echo. I år kom ansökning från 195 lärosäten, varav åtta valdes ut. Däribland amerikanska Carnegie Mellon University och University of California som är framstående inom ai-forskning.

I maj ska forskarna presentera en bot för Amazon, den kan sedan testköras av alla som äger smarthögtalaren Echo genom röstkommandot "Alexa, let's chat". Lagen bedöms efter hur länge konversationerna varar och hur högt betyg de får av försökspersonerna. De tre lag som presterar bäst gör upp i en final som utspelar sig i november på Amazons huvudkontor.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer