Kritik väcks mot EU-dom om Crispr-genteknik

2018-09-12 10:31  
Foto: Matthew Thayer/The Maui News/AP/TT

En dom i EU-domstolen kommer att hindra utvecklingen av nya grödor, befarar sex rektorer vid svenska universitet och högskolor i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Det rör sig om den så kallade Crispr-tekniken, som består av kortare dna-sekvenser som tillsammans med enzymer kan användas för att klippa sönder och reparera skadade gener.

Enligt rektorerna kan tekniken bland annat användas för att göra att växter i mindre grad behöver bekämpningsmedel, eller få dem att tåla torka.

Läs mer: Studie: Gensaxat ris kan ge mer hållbart jordbruk

Crispr likställs med genmodifiering

Domen i EU-domstolen innebär att Crispr likställs med mer omfattande genmodifiering, GMO, vilket i praktiken innebär ett odlingsförbud inom EU. Men enligt rektorerna är Crispr-tekniken en mer specifik förändring som är att jämföras med en naturlig mutation, som därmed minskar risken för oönskade effekter av växtförädlingen.

Läs mer: Här klipper gensaxen – i realtid

"Det föreligger alltså en avsevärd risk för att vi inte kommer att klara att möta framtidens stora utmaningar om vi inte tillåts använda dessa tekniker", skriver rektorerna i debattartikeln.

Mer om: Crispr Genteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer