Kritik mot snällare krav på farligt damm

2015-12-30 10:58  
En typisk kontorsmiljö i Stockholms city visar lasermätaren 34 miljoner partiklar av det minsta slaget i inomhusluften. Foto: Jörgen Appelgren

Kvartsdamm och dieselavgaser orsakar ett ökat antal arbetsrelaterade sjukdomar och dödsfall. Men trots att kunskapen finns, så väljer Arbetsmiljöverket att inte skärpa gränsvärdena och i stället lätta på kraven för mätning av kvartsdamm. Det skriver medicinska experter på DN Debatt.

(Artikeln har uppdaterats)

Forskarna och representanterna för arbetsmedicinska kliniker och organisationer kritiserar myndigheten för att.lätta på kraven kring mätning och inrapportering av exponering för kvartsdamm, trots allvarlig kritik i remissvaren från samtliga arbetsmedicinska expertinstanser i landet.

Debattörerna påpekar att 80 procent av de cirka 90 000 personer i Sverige som är exponerade för kvartsdamm finns inom byggindustrin. De skriver att inandning av kvarts ger en kronisk inflammation i lungorna som orsakar silikos (även kallat ”stendammslunga”), cancer och autoimmuna sjukdomar som reumatoid artrit, RA. Kvarts ökar också risken för hjärtinfarkt och kronisk obstruktiv lungsjukdom, kol.

”Konsekvensen är onödiga fall av dödliga arbetssjukdomar som kunnat förebyggas om Arbetsmiljöverket valt att använda befintlig kunskap. Sverige behöver en arbetsmiljömyndighet som anpassar sitt arbete till kunskapsutvecklingen, till det europeiska regelverket, samt tar fram nya underlag och omsätter denna kunskap i nya gränsvärden och evidensbaserade föreskrifter.”

”Det är vår uppfattning att Arbetsmiljöverket nu väljer att prioritera bort de möjligheter som myndigheten har att reglera arbetsmiljön och därmed förhindra sjuklighet och förtidig död.

Läs debattartikeln här

  

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Tiina Moilanen Demargne

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer