Kretsen som avslöjar diabetes

2014-08-01 08:32  
Brian Feldman leder gruppen som med hjälp av nanoteknik skapat en krets som på ett snabbt och billigt sätt att diagnosticera diabetes typ 1. Foto: Norbert von der Groeben, Stanford University & Nature Medicine

Diagnos av diabetes typ 1 kan ställas på någon minut. Amerikanska forskare har utvecklat kretsen som gör det möjligt.

Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion upphört helt eller nästan helt. Orsaken är att kroppens immunförsvar har angripit och förstört de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln. Från att tidigare mest ha drabbat barn ökar nu sjukdomen även hos vuxna. 

Att ställa diagnos har varit dyrt och tagit veckor. Det kan det bli ändring på sedan Brian Feldman och hans kollegor vid amerikanska Stanford University tagit nanoteknik till hjälp för att utveckla en krets som ställer diagnos på någon minut. Snabbheten och känsligheten beror på att nanometersmå guldpartiklar på ytan förstärker det fluorescerande ljus som skickas ut när antikroppar i blodet binder till kretsen. Fenomenet kallas plasmoner och används allt oftare för att utveckla superkänsliga instrument.

-Testet är inte bara snabbare utan hjälper oss också att förstå diabetes bättre, både när det gäller utveckling och hur nya terapier påverkar kroppen, säger Brian Feldman i ett pressmeddelande.

Enligt forskarna kan varje testkrets användas minst 15 gånger. Allt till en kostnad motsvarande cirka 140 kronor per krets. Testen görs på en droppe blod från fingerspetsen.

Brian Feldman och hans kollegor väntar nu på klartecken från FDA, den amerikanska motsvarigheten till Läkemedelsverket, så att de kan kommersialisera tekniken.

Tekniken bakom den nya testmetoden har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature medicine.

Diabetes flera olika sjukdomar

• Det flera olika former av diabetes. De vanligaste är typ 1-diabetes och typ 2-diabetes.

• Cirka 90 procent av alla diabetessjuka har diabetes typ 2, där betacellerna i bukspottkörteln gradvis förlorar sin förmåga att utsöndra insulin som svar på att sockerkoncentrationen i blodet stiger.

• Vid typ 1-diabetes har kroppens egen insulinproduktion upphört helt eller nästan helt. Orsaken är att kroppens immunförsvar har angripit och förstört de insulinproducerande cellerna i bukspottkörteln.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL