Kraftstaven nominerad sportinnovation

2007-12-10 12:39  

En av världens bästa idrottsinnovationer för vintersport, anser ISPO i Munchen, den största idrottsmässan alla kategorier, om Kraftstaven från Luleå.

Staven är nominerad som en av fem vinner vintersportprodukter till utmärkelsen ”ISPO brand award” som delas ut under mässan mellan 27 och 30 januari nästa år.

- Ett internationellt erkännanden, säger uppfinnaren och idrottsläraren Bo Lerner som utvecklat sin stav i tolv års tid.

Tester som gjorts på Luleå tekniska universitet visar att det går att köra Vasaloppet 2,5 minuter snabbare om man använder Kraftstaven istället för en traditionell skidstav. På ett 15-kilometerslopp i klassisk stil blir tidsvinsten 20 sekunder.

- Tidsvinsten kan bli ännu större om man använder en kraftstav som är längre, hävdar Bo Lerner.

Det bästa, anser han, är att välja en stav som är 9-10 centimeter längre än en den normala stav man kör med.

Staven har ett speciellt handtag, utformar som huvudet på en glasögonorm. Skidåkaren stakar med en mera vridande rörelse än normalt, närmar, Staven, som är mera böjd än andra stavar, kommer närmare kroppen och fler muskler i rygg och armar aktiveras. Ungefär som att ro sig fram i skidspåret. Det ger mindre mjölksyre lägre puls, visar tester.

Det är dock inte gjort i en handvändning att lära sig behärska den nya tekniken.

Skideliten har börjat uppmärksamma Bo Lerners patenterade stav och flera toppåkare kör med dem, bland annat skidlandslagets Mikael Östberg och världsmästaren i rullskidåkning Tobias Westman.

– Många av storåkarna är dock uppbundna av kontrakt och tvingas köra med ett visst stavmärke, säger Bo Lerner.

En marknad han hoppas mycket på är stavgång, ”walking”, som får allt flera utövare.

Hans Dahlquist

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer