Kraftöverföring tog priset

2008-05-06 23:00  
Urban Åström, Mats Berglund, Gunnar Asplund, Gunnar Flisberg och Ralf Hartings på ABB belönas för sin teknik för effektiv energiöverföring.

Likströmslaget vid ABB Power Systems i Ludvika kammar hem Stora Teknikpriset. I kväll tar de emot priset på 300 000 kronor för sin teknik att höja spänningen vid kraftöverföring till 800 kilovolt.

Det är en hel påse nötter vi har knäckt, säger projektledaren Urban Åström som svar på vad som var den avgörande tekniska utmaningen.

Nya isoleringsmaterial, styrdatorer, brytare och elektroder - årets vinnare fick lösa problem inom vitt skilda teknikområden för att nå sitt mål.

Systemet ska klara överföring av högspänd likström, HVDC, med effekter på upp till 9 000 megawatt.

Att spänningen höjts från 500 till 800 kilovolt gör att det räcker med färre ampere ström för att överföra effekten. Resultatet blev en minskning av energiförlusterna i överföringen med nära 40 procent, och nu kommer miljardorderna.

Kina första kunden
Den första beställningen kom från Kina i höstas. Där kopplas strömmen på i slutet av 2010.

I Kina, Indien och Europa har experter varit närmast eniga om att världens utbyggnad skulle ske med 500-kilovoltsnät. Men under två år reste pristagarna runt likt predikanter för att övertyga dem om att nät med 800 kilovolt är möjliga. Och de lyckades.

Utvecklat nya apparater
För det nya systemet behövde de utveckla en rad apparater.

De har också ersatt porslin med silikongummi som isolator, och en uppföljare till ABBs styrdator Mach 2 har utvecklats för att snabbt kunna styra om strömmen vid olika typer av fel. Nya likströmsbrytare har tagits fram.

Dessutom var gruppen tvungen att kartlägga vad som kallas luftens hållfasthet, dess förmåga att hålla isär högspända laddningar utan att det blir överslag.

- På de här spänningarna följer överslagen inte alltid enklaste vägen till jord, de kanske väljer en sjumeterssträcka i stället för en på fem meter, säger Urban Åström.

Stora Teknikpriset bra för Ludvika
Urban Åström tror inte att priser hör till de starkaste drivkrafterna för utvecklingsingenjörer. Han tror att det snarare handlar om instinkt. Däremot tror han att priset kan betyda mycket för ABB i Ludvika som helhet, och kanske för orten.

- Jag tror inte att folk i allmänhet har klart för sig vad vår krafttransmission betyder runt om i världen. Det är mycket kvalificerat folk som jobbar här.

Fem projektdeltagare delar på Stora Teknikpriset.

Vid sidan av Urban Åström är det utvecklingschefen Gunnar Asplund, Gunnar Flisberg som är marknadsansvarig i Kina, Ralf Hartings som är projektledare för den så kallade genomföringen av strömmen och Mats Berglund som lett utvecklingen av en ny transformator.

Urban Åström framhåller dock att det är många fler som har varit med och gjort projektet framgångsrikt.

ABB i Ludvika

Vd: Per Haugland.
Anställda: 2 400.
Grundades: 1900 (Elektriska AB Magnet).

Stora Teknikpriset...
... belönar personer bakom stora tekniska genombrott, innovationer som också blivit lönsamma. För fjärde året delar Ny Teknik och Vinnova ut ett stipendium på 300 000 kronor.

Klicka här för att läsa om alla tidigare vinnare och finalister.

Alexander Kristofersson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer