Kräftan som spinner silke

2011-11-21 13:07  
Genom att snurra på benen spinner den 5 mm stora märlkräftan silke. Foto: Katrin Kronenberger

Den pyttelilla märlkräftan spinner trådar av silke. Det är en egenskap som fram till nu bara tillskrivits silkeslarver och spindlar. Forskare i Lund ligger bakom upptäckten.

Tunn, stark och klibbig. Silkestråd har många eftertraktade egenskaper. Nu har forskare i Lund, tillsammans med kolleger vid brittiska Oxford university, visat att tråden kan tillverkas av andra djur än silkeslarver och spindlar. Och dessutom under vatten. Nykomlingen i silkesligan är den fem millimeter stora märlkräftan som använder tråder för att bygga sig ett litet skyddande bo i saltvatten. Trådarna bildas när kräftdjurets snurrar på benen där körtlar som producerar silkesproteinet sitter.

-När vi förstår hur sådant här marint silke är uppbyggt kan det inspirera till nya material med åtråvärda egenskaper, säger Cedric Dicko, forskare i materialkemi vid Lunds Tekniska Högskola.

Genom att jämföra silke producerat av djur hoppas forskarna nu kunna identifiera vilka protein som silkestrådarna är uppbyggda av. De har redan kunnat konstatera att silkestråden har en mycket komplex geometri.

Resultaten publiceras i senaste numret av vetenskapliga tidskriften Naturwissenschaften.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Silkestråd Silke

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer