Kor slipper sjukdom med värmekamera

2014-01-05 06:00  

Antalet fall av juverinflammation halverades efter att korna börjat undersökas med värmekamera. Därmed kunde användningen av antibiotika också minskas.

Bakom systemet som upptäcker juverinflammationen hos mjölkor står Linköpingsföretaget Agricam. Det första systemet installerades i en ladugård i Östergötland förra våren.

Sedan i september i år har det även används av Vadsbo Mjölk som är norra Europas största kravgård. Där har antalet sjukdomsfall och kostsamma antibiotikakurer kunnat halveras.

- Dessutom tycker personalen att det är både roligare och lättare att mjölka, säger förmannen Henrik Larsson i ett pressmeddelande från Agricam.

Lönsamheten har också förbättrats. Det årliga produktionsbortfallet och antibiotikakostnaderna kostade över en miljon kronor per år för Vadsbo Mjölk.

Juverinflammation, mastit är svår att diagnosticera på ett tidigt stadium och orsakar svåra smärtor hos mjölkon. Agricams system upptäcker förstadier till mastit med hjälp av två värmekameror som mäter juvrets yttertemperatur på vardera sidan. Varje ko identifieras med rfid och algoritmer jämför värmekurvan med just den här kons tidigare värden. Om kossan är på väg att få mastit går larmet till lantbrukaren som i bästa fall kan häva sjukdomen genom att mjölka ur juvren oftare eller kanske behandla med liniment.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer