Kontaktlinsen blir mörk i solen

2009-11-12 11:07  
Enligt forskarna kan de nya linserna skifta färg snabbt än glasögon.

Solglasögon som mörknar i solen har funnits länge. Nu kommer den fotokromatiska kontaktlinsen.

Forskare vid IBN, Institute for Bioengineering and Nanotechnology, i Singapore har utvecklat en ny metod för att skapa kontaktlinser som skyddar ögat mot solens skadliga uv-strålar.

De har lyckats skapa ett nätverk av nanometerstora tunnlar och porer i linsen. Hålrummen fylls med uv-känsliga färgmolekyler, som ändrar form när de träffas av solens strålar. Då mörknar linsen och uv-strålningen absorberas. När solljuset sedan försvinner återgår molekylerna till sin ursprungliga form och linsen blir genomskinlig igen.

Tidigare försök med uv-känsliga linser har gått ut på att täcka linsen yta med färg. Men det är svårt att täcka hela ytan jämnt och dessutom kan det uv-skyddande lagret bli för tunt.

Enligt forskargruppen kan de nya linserna skifta färg snabbt än glasögon.

– När din bil plötsligt kör in i en tunnel så måste dina linser skifta färg omedelbart. Det kan ta minuter för solglasögon, medan vår svarstid är tio till 20 sekunder, säger forskaren Edwin Chow till tidningen Technology Review.

Inom ett år hoppas forskargruppen kunna lansera linserna på marknaden. Linsmaterialet har redan testats utan färg på kaniner. Nästa steg blir att göra ytterligare djurförsök för att säkerställa att färgen håller sig kvar i linsen och inte läcker ut.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer