Innovation

Konstgjort träd suger

Det lilla vattensugande trädet har konstgjorda rötter, stam och blad.
Lövverket utgörs av ett rutmönster etsat i hydrogel (stammen till vänster). Foto: Tobias Wheeler
Rötterna består av femtio mikrometer breda kanaler. Foto: Tobias Wheeler

Amerikanska forskare har nu efterapat naturens eget sätt att transportera vatten. Deras konstgjorda träd pumpar vatten utan yttre energitillförsel. Tekniken kan användas för att kyla elektronik och hus samt rena nedsmutsad mark, tror forskarna.

Publicerad

Ett träd kan transportera vatten från sina rötter, genom stammen och upp till lövverket. I vissa fall är pumphöjden hela 85 meter. Och allt fungerar på grund av att vattnet förångas från bladens celler och suger vattnet från rötterna. I ett vanligt rör skulle sugkraften inte räcka till att transportera upp vattnet mer än tio meter. Blir höjden högre så förångas vattnet och vattenpelaren faller ihop. Men trädens kanaler är så små att kapillärkraften håller ihop vattnet och hindrar det från att förångas.

Den egenskapen har forskarna vid Cornell University nu lyckats återskapa i sitt eget konstgjorda träd. Deras mikromekaniska träd är bara fem centimeter högt men har rötter, stam och löv på samma sätt som dess naturliga förebild. Med det syntetiska trädet är tillverkat av hydrogel, ett material som normalt används i kontaktlinser, skriver de i Nature.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här