Konsert med 3d-printade instrument

2014-09-26 12:48  

Världens första rockkonsert med 3d-printade instrument har ägt rum vid Lunds universitet.

Bandet Xerox, som består av musikstudenter vid Lunds universitet, spelade under Kulturnatten på ett trumset, en elgitarr, en elbas och ett keyboard som alla hade skrivits ut i plast med hjälp av 3d-printrar.

Mannen bakom skapelserna heter Olaf Diegel, professor i produktutveckling.

- Med 3d-printning kan jag göra komplicerade strukturer som är omöjliga att skapa på något annat sätt, säger han.

Men det var bara själva stommen till instrumenten var utskrivna med 3d-printrar. Halsen och mikrofonerna på gitarren och basen var till exempel traditionellt tillverkade.

- Vi kan inte skriva ut elektronik än med 3d-printrar, men forskning pågår, säger Olaf Diegel.

Hans printade instrument har använts vid konserter tidigare, på mässor och liknande, men då mest för att spela mjuk jazz.

- Det här var första gången som ett rockband spelade riktigt högt och hamrade för fullt på instrumenten, berättar Olaf Diegel.

Klarade de behandlingen?

- Helt och hållet. Jag var lite nervös, särskilt för trumsetet, men det klarade sig perfekt. Det fanns inte en spricka eller en repa någonstans, säger han.

Vad tyckte musikerna?

- Musiker är väldigt kreativa, men också väldigt konservativa, så deras reaktioner har varit intressanta. De närmar sig först en plastgitarr med misstänksamhet. Men sedan, när de spelar med den, fascineras de över att den låter och känns som en elgitarr av hög kvalitet, säger han.

Syftet med konserten var att skapa uppmärksamhet kring tekniken, något som Olaf Diegel tycker att han lyckades med, att döma av mejlskörden efteråt.

Inom musikindustrin är han övertygad om att 3d-printning har en framtid.

- Musiker har ett stort ego och vill gärna ha något unikt. 3d-printning gör det möjligt att skriva ut något som ingen annan har och uttrycka din individualitet. Om du vill göra en enkel struktur finns det mer kostnadseffektiva sätt att tillverka instrument, men vill du ha en speciell form har 3d-printning en fördel, säger han.

Men även inom andra områden där individanpassningar behövs ser han stora möjligheter för tekniken.

- Till exempel inom sportindustrin, du kan få en tennisracket som passar din hand perfekt. Ett annat stort område är hälsa, eftersom alla kroppar är olika. Du kan till exempel få ett gips med små hål i strukturen så att huden kan andas, säger han.

Själv arbetar han på ett forskningsprojekt som handlar om att printa skoinlägg för diabetiker. Inläggen anpassas direkt efter foten för att avlasta trycket på rätt ställen.

- Vi planerar att kunna ta fram skoinlägg på 30-40 minuter, medan patienterna väntar. Vi kan göra det med små barnskor och nu behöver vi utöka till fullstora printrar för att göra det för vuxenskor, berättar han.


<iframe width="468" height="315" src="//www.youtube.com/embed/U4E5SqIwa4U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt