Kondensator avsaltar billigt

2009-01-23 08:34  
Så fungerar kondensatorn

Elektriska kondensatorer kan bli ett enkelt och energisnålt sätt att avsalta vatten. Det är betydligt billigare än att använda omvänd osmos, som idag.

Moderna material gör det nu möjligt att tillverka kondensatorer med elektroder som tål de tuffa kraven vid fältmässig avsaltning. Tidigare har kondensatormetoden bara varit en önskedröm.

Till skillnad från osmosmetoden, som kräver membran och höga tryck, kan kondensatormetoden användas utan känsliga delar och vid lågt tryck.

Det salta vattnet rinner helt enkelt mellan kondensatorplattorna, som är elektriskt laddade. Saltjonerna i vattnet dras till de respektive positivt och negativt laddade plattorna, och fastnar där, medan det rena vattnet rinner rakt igenom.

Plattorna tvättas rena från saltjoner genom att spänningen tas bort och kondensatorn sköljs ur. Samtidigt som jonerna tvättas bort kan man ta ut en ström över kondensatorplattorna, om så önskas.

Den nya tekniken utvecklas just nu av spanska forskare vid Instituto Madrileño de Estudios Avanzados

.

Anders Wallerius

Mer om: FoU Avsaltning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer