Komprimering ger perfekt bild

2010-09-21 15:39  

En ny metod att visa kontrastrika bilder på ett för ögat behagligt sätt har tagits fram av Leica och fackhögskolan i Köln.

På fredag 24 september berättar professor Gregor Fischer på Photokinamässan i detalj hur tekniken fungerar.

- Fotografer ska inte längre behöva frukta över- eller underexponerade bilder när motivet är kontrastrikt, säger han i ett pressmeddelande.

Genom automatisk HDRI (high dynamic range imaging) tar kameran upp hela kontrastskillnaden, från mörkaste skugga till ljusaste himmel.

Genom komprimering av kontrastomfånget ska färg och kontrast i lokala partier av bilden behållas utan igengrodda skuggpartier eller utfrätta ljusa partier.

På det sätt som rådata behandlas med denna bildbehandlingsmetod slipper man den kvalitetsförlust som annars är vanlig i komprimeringssammanhang. Beräkningstiden vid komprimeringen uppges vara en tredjedel av vad som är vanligt i branschen.

Tekniken har utvecklats av Institutet för media och fototeknik vid fackhögskolan i Köln tillsammans med kameratillverkaren Leica Camera AG.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer