Kolrör kan skada lungan

2009-11-06 13:32  
Inandade kolrör fastnar i lungsäckens vävnad Foto: Bonner o. Shipley-Phillips

Kolnanorör kan ta sig ner i lungorna och skada lungsäcken. Det har amerikanska forskare nu visat i försök på möss. I lungsäcken orsakar kolrören förstadier till cancer.

Att kolnanorör skadar celler, på samma sätt som asbest, är känt. Förra våren publicerades forskning som visade hur kolrören tränger in i celler och orsakar förstadier till cancer. Då injicerades kolrören imagsäcken på möss. Nu har mössen fått andas in höga koncentrationer av kolnanorör.

Forskarna vid North Carolina state university har påvisat samma typ av cellskador som i det tidigare experimentet. Försöket bekräftar misstankarna att kolnanorör kan vara farliga för hälsan vid inandning, och eventuellt kan framkalla lungcancer (malignt mesoteliom).

Cancer kan ta många år att utveckla, och i de kortvariga experimenten hann tumören inte bildas. Men efter två veckor var skadorna i lungsäcken av samma typ som leder till asbestos hos dem som utsatts för asbest. Orsaken till cellskadorna är att är att de flerväggiga kolnanorören påminner om de långa och smala asbestfibrerna som inte kan oskadliggöras av kroppens egna försvarsceller. I parallella försök med nanopartiklar av vanligt kol syntes inga förändringar.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer