Kollar fingeravtryck på avstånd

2011-01-17 08:47  
Fingeravtrycket avbildas på distans med hjälp av två kameror som registrerar ljus med olika polarisation.

Håll upp handen i luften när du går mot säkerhetskontrollen. Med polariserat ljus kan fingeravtrycket avläsas på två meters avstånd.

Det amerikanska företaget Advanced Optical Systems har utvecklat den nya avläsaren som sänder ut polariserat ljus. När ljuset träffar fingret så reflekterar åsarna en polarisation, medan dalarna reflekterar en annan. Ljuset registreras av två kameror, varav den ena tar emot vertikalt polariserat ljus, den andra horisontellt. På så vis kan ett tydligt fingeravtryck avbildas.

Företaget tror att metoden kan ge snabbare identifiering i flera tillämpningar. Vid militära säkerhetskontroller eller när en stor personalstyrka ska stämpla in eller ut i fabriken till exempel.

Än så länge har företaget tillverkat en prototyp som klarar ett finger åt gången, förutsatt att fingret befinner sig på ett bestämt avstånd upp till två meter från avläsaren. Om några månader ska tekniken klara fem fingrar på en gång medan personen rör sig.

- Vi siktar på ett ha en produkt redo för marknaden i början av tredje kvartalet i år, säger projektledaren Joel Burcham till MIT:s tidning Technology Review.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer