Kolla in nya systemet som undviker krockar åt dig

2012-07-17 10:27  

Ett nytt smart övervakningssystem håller koll på vägen och styr undan för krockar automatiskt. - Det här kan mycket väl bli standard i din nästa bil, enligt New Scientist som noga testkört det nya systemet.

Bakom det nya navigationssystemet står forskarna Sterling Anderson och Karl Iagnemma från det aktade Massachusetts Institute of Technology's Robotic Mobility Group.

Systemet har noga testats av sajten the New Scientist som kört med en utrustad bil på en testbana 1200 gånger med 30 olika förare. Systemet är nästan perfekt och har få inslag av kollisioner.

Systemet identifierar hinder i körfältet och räknar ut bästa sätt att undvika faran. När systemet anser att faran är över lämnas kontrollen över fordonet över till föraren.

Systemet kan kontrollera bilen helt och hållet. Men det som är speciellt med det här systemet är att det kan samarbeta med människan.

- Fullt självbestämmande är enklare att bygga än att se till att bilen samarbetar med människan. I det här systemet måste vi ta till vara på den input som människan bidrar med, och se till att det automatiska systemet endast aktiveras i farliga situationer, säger Stearling Anderson, till New Scientist.

Enligt Anderson skulle en förare som inte känner till att systemet är utrustat med autopiloten tro att denne på ett spektakulärt sätt själv lyckats avvärja den farliga uppkomna situationen.

Nästa steg i forskningen är att anpassa systemet till olika typer av förare.

- Vi vill att det här både ska hjälpa nybörjare i trafiken samt de som gillar bensinlukt och bränt gummi, säger Anderson.

Systemet väntas kosta mellan 35 000 – 70 000 kronor. Men det dröjer nog minst fem år innan den nya tekniken hamnar i konsumentledet.

<object id="flashObj" width="486" height="412" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,47,0"><param name="movie" value="http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1" /><param name="bgcolor" value="#FFFFFF" /><param name="flashVars" value="videoId=1733749325001&playerID=2227271001&playerKey=AQ~~,AAAAADqBmN8~,Yo4S_rZKGX0rYg6XsV7i3F9IB8jNBoiY&domain=embed&dynamicStreaming=true" /><param name="base" value="http://admin.brightcove.com" /><param name="seamlesstabbing" value="false" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="swLiveConnect" value="true" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><embed src="http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1" bgcolor="#FFFFFF" flashVars="videoId=1733749325001&playerID=2227271001&playerKey=AQ~~,AAAAADqBmN8~,Yo4S_rZKGX0rYg6XsV7i3F9IB8jNBoiY&domain=embed&dynamicStreaming=true" base="http://admin.brightcove.com" name="flashObj" width="486" height="412" seamlesstabbing="false" type="application/x-shockwave-flash" allowFullScreen="true" swLiveConnect="true" allowScriptAccess="always" pluginspage="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash"></embed></object>

Jonas Melzer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer