Koldioxidfångande sjögräs bland Musks pristagare

2021-12-01 11:09  
För att ta del av prispengarna måste koldioxiden kunna lagras i minst 100 år. Foto: Xprize/Youtube

Studenterna med de smartaste lösningarna för att fånga in atmosfärens koldioxid har plockats ut. Till vinnarna har Elon Musks Xprize pytsat ut 5 miljoner dollar i prispengar.

Totalt har Elon Musk avsatt 100 miljoner dollar från sina företag Tesla och Spacex till "Carbon Removal Xprize". Pengarna ska tillfalla studentinnovationer kopplade till att fånga in atmosfärens koldioxid, med reservationen att den ska kunna lagras i minst 100 år.

195 team från 44 länder deltog i the Student Awards, och nu har fem miljoner dollar fördelats mellan 23 av projekten. Det rapporterar Interesting Engineering

Fem fick nöja sig med 100 000 dollar, drygt 906 000 kr – medan övriga 18 har fått 250 000 dollar var, motsvarande cirka 2 257 000 kronor.

Läs mer: Hur realistiskt är det att fånga in koldioxid direkt från luften i Sverige?

I den senare kategorin finns Blue Symbiosis från Tasmania University. De vill använda gas- och oljeindustrins infrastruktur i form av borrplattformar som bas för odlingar av sjögräs. Växten fångar in koldioxid ur atmosfären och CO2:n kan sedan tas ur kretsloppet genom att sjögräset används till byggmaterial, exempelvis i form av tegel.

Ett annat exempel kommer från Oxford University. De vill använda cyanobakterier för att fånga in koldioxid, och dessa har modifierats så att de ska kunna samla på sig tre gånger så mycket CO2 som andra bakterier. Ännu finns 95 miljoner dollar kvar i Elon Musks spargris.

Läs mer: Video: Här bygger de ett tiovåningshus på 28 timmar

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer