KO totalratar populär sportutrustning

2013-08-09 12:26  
Ridsporten har cirka 500 000 utövare i Sverige. Nu underkänner Konsumentverket tio av elva testade ridhjälmar. Foto: Scanpix

Tio av elva kontrollerade ridhjälmar klarade inte säkerhetskraven i ett test Konsumentverket låtit göra. – Vi blev väldigt förvånade över att det var så otroligt dåligt resultat, säger utredaren Stina Johansson, enligt TT.

Hjälmarnas stötdämpande förmåga, skydd mot genomborrning och hakband testades och tio modeller fick underkänt på en eller flera punkter. De två sämsta modellerna har återkallats, medan tre modeller slutat säljas.

Sammantaget är resultatet under all kritik, säger Stina Johansson.

De elva modellerna hör till de vanligaste i butikerna.

Testet utfördes genom att en handfull hjälmar av varje modell köptes in. Det var alltså inte stora partier som kontrollerades.

– Att få så dåligt resultat på så få hjälmar är också lite skrämmande. Det tyder på att man har en ojämn produktion. För i grund och botten är hjälmmodellerna typgodkända, säger Stina Johansson.

Konsumentverket konstaterar att importörerna - för det handlar om hjälmar tillverkade utomlands - måste skaffa sig bättre insyn och styrning av produktionen.

Efter den marknadskontroll som Konsumentverket lät göra har tillverkarna av de modeller som fortfarande säljs rättat till de påtalade bristerna. Det handlar bland annat om att byta material i de nätliknande partierna på hjälmar med ventilation, så att dessa partier står emot slag och stötar.

Ridhjälmar är en stor produkt, med tanke på att en halv miljon svenskar rider regelbundet. Ridning är en av Sveriges största barn- och ungdomsidrotter. Men det är ingen riskfri idrott. Konsumentverket konstaterar i sin rapport, som publiceras i dag, att knappt 14 000 personer sökte sig till en akutmottagning efter att ha skadats i en ridolycka eller i hästhantering 2008. I drygt var tionde fall hade den drabbade fått hjärnskakning.

TT / Ny Teknik

Mer om: Hjälm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer