Kloning ger yngre sjöstjärnor

2015-06-23 16:23  
Kloning är att föredra för sjöstjärnorna. Foto: TT

Sjöstjärnor som förökar sig genom kloning åldras långsammare än de som förökar sig sexuellt, enligt en ny forskningsstudie. I teorin gäller resonemanget även människan, men med skillnaden att vi ju inte kan klona oss.

Ungdomens källa kan sökas hos telomererna, visar studien. Telomerer är ytterändarna på våra kromosomer och påverkar vår hälsa och livslängd.

– Varje gång en celldelning sker blir telomererna kortare och kortare. Det är en av de faktorer som påverkar livslängden och det gäller även människan, säger Helen Nilsson Sköld, vid Göteborgs universitet, en av forskarna som ligger bakom studien.

Sjöstjärnor kan till skillnad från oss människor föröka sig både via kloning och sexuellt. Vid kloning delar stjärnan sig i två eller flera delar som växer ut och blir nya stjärnor.

Telomererna i den nybildade vävnaden är då längre än i den gamla vävnaden.

– Man kan säga att det sker en föryngring på telomer-nivå när ny vävnad bildas under kloningen, säger Helen Nilsson Sköld.

TT: Hur förklarar ni det? Och varför förkortas de vid sexuell fortplantning?

– Vi tror att det beror på ett enzym som heter telomaris och som reglerar telomererna vid kloning, men som inte finns med vid sexuell fortplantning.

Tidigare forskning har visat att plattmaskar undviker åldrande genom att reglera telomererna.

– Den forskningen är gjord i laboratoriemiljö. Våra resultat från sjöstjärnor konfirmerar den men bygger på en annan djurgrupp i sin naturliga miljö, säger Nilsson Sköld.

Forskarnas slutsats till varför sjöstjärnan eller för den delen människan åldras när avkomman avlas genom sex är inget vidare trevlig.

– Det räcker med att finnas kvar tills man har reproducerat sig och inte längre behövs. Avkomman är ju säkrad då, säger Helen Nilsson Sköld.

Hos människan och andra djur som använder sig av det sedvanliga sättet att fortplanta sig sker den genetiska föryngringen i stället i fostret som ska komma. I äggen och fostren återställs telomererna.

Att sedan förlagan, mamma och pappa, trots allt blir hyfsat gamla i motsats till många andra djur, beror på en mängd andra saker som till exempel att vi tar hand om knytet under lång tid.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Mer om: Kloning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer