Kloning fixar det perfekta barret

2010-12-22 08:42  

Kloning av de mest vackra och perfekta av kungsgranar. Det ska öka produktiviteten hos en av Danmarks största julgransodlingar. I en världsunik odling står tusentals kloner på tillväxt.

På julgransodlingen vid godset Lundbygaard på södra Själland råder bråda tider. 150 000 granar ska fällas, sorteras och transporteras till julfirare över hela Europa. Ytterligare sex miljoner träd står på tillväxt. Till dem hör en försöksodling med mellan 3000 och 4000 kungsgranar som tagits fram med en hjälp av kloning.

- Vi har världens första patent på klonade ädelgranar, säger Sune Norsker, förvaltare på Lundbygaard.

De klonade granarna härstammar alla från ett tjugotal elitgranar av sorten Nordmannsgran, eller kungsgran som den heter i Sverige. De utvalda granarna har tömts på sina frön. Från fröerna har dna plockats ut och sticklingar odlats fram i labbet. Bland dem har i sin tur de bästa valts ut och deras dna tagits tillvara.

- Kloningen ger en slags turboförädling av granarna. Normalt tar det cirka 25 år för en Nordmannsgran att sätta frö.

De första klonade granplantorna planterades ut för tre år sedan och har nu vuxit till cirka 30 till 40 centimeters höjd. Om de som färdigvuxna kommer att nå ut till förväntansfulla julfirare är däremot inte säkert: Ännu så länge handlar det om en försöksplantering.

Kan man säga att målet är att få fram den vackraste granen?

- Ja, det är klart att det är ett mål. Men vi vill också få fram granar som ger mindre spill. Då blir vår produktion ännu mer miljövänlig.

- Vi slipper dessutom bespruta plantorna eftersom vi väljer ut träd som är resistenta mot sjukdomar. 

Skiljer sig synen på vad som är den perfekta julgranen åt mellan olika länder?

- Det finns regionala skillnader i Europa. I Sverige vill ni ha smala träd, medan man i övriga Europa vill ha lite bredare träd.

- I Storbritannien lägger man prydnader runt hela granen och vill ha täta träd. I Tyskland och Danmark vill man hänga saker på grenarna och vill ha öppna träd.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer