Innovation

Klonen är död - leve stamcellen

Outi Hovatta, världsledande stamcellsfoskare vid Karolinska institutet i Huddinge, jobbar med nya tekniken att programmera om färdigutvecklade hudceller. Foto: Jörgen Hildebrandt
Grafik: Ingemar Franzén

Det var för svårt. Forskare över hela världen överger nu försöken att få mänskliga reservdelar med hjälp av terapeutisk kloning. <br></br> -?Vi jobbade två år med tekniken, det var helt värdelöst, säger Outi Hovatta, världsledande stamcellsforskare vid Karolinska institutet i Huddinge.

Publicerad

Att använda kroppens egna celler för att med hjälp av en äggcell skapa ett litet embryo med samma arvsmassa. Det är syftet med terapeutisk kloning, eller somatisk kärnöverföring, som facktermen är. När embryot är cirka fem dagar gammalt, eller runt ett hundratal celler, förstörs det och celler som kan användas som reparationsceller tas ut.

De etiska frågorna har varit svåra och kontroversiella, men förhoppningarna kring tekniken har varit så stora att flera länder, däribland Sverige, ändrat sin lagstiftning för att tillåta forskning inom området. Forskare och patientföreningar har hoppats på bot mot svåra sjukdomar som cancer, hjärtinfarkt, ms, alzheimer och parkinsson. Till och med förlamade har fått hopp om bot.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här