Klonade djur dör i förtid

2002-02-17 13:00  
Klonade möss dör i förtid. Det konstaterar japanska forskare i en ny studie. Att klonade djur har problem med immunförsvaret och en tendens till övervikt är känt sedan tidigare.

En forskargrupp under ledning av Atsuo Ogura vid Institutet för infektionssjukdomar i Tokyo jämförde tolv klonade möss med sju kontrollmöss. Tio av de tolv klonade mössen dog inom 800 dagar, men bara en av de sju kontrollmössen, rapporterar gruppen i nästa nummer av Nature Genetics.

Klonerna led alla av lunginflammation, flera hade svåra leverskador och några hade tumörer. De hade en mycket låg produktion av antikroppar jämfört med kontrollmössen, som avlats fram på naturlig väg. De klonade mössen kunde därför inte skydda sig mot infektioner.

Vad som gör klonade djur så sköra är fortfarande inte känt. En teori är att inte alla mogna celler passar lika bra att klona från. Möjligen kan en cells genetiska historia inverka på egenskaperna hos det djur som klonas från den.

En annan teori är att själva kloningsmetoderna ger skador på arvsmassan som i sin tur gör att klonerna dör i förtid. De japanska mössen klonades med mikroinjektion, där cellkärnan tas upp med en pipett och injiceras i ägget. Fåret Dolly och många andra klonade djur har avlats med fusionsmetoden, där modercellen och ägget smälts samman. Dolly lever fortfarande, men hon är ett undantag. Båda metoderna är förhållandevis grova instrument, och det är inte klart om de kan ge så specifika skador att de förklarar klonernas svaga immunförsvar. I en kommentar i Nature efterlyser andra forskare bättre sätt att klona, som inte skadar cellerna lika mycket, samt experiment som kan klarlägga hur mycket kloningsmetoden spelar in på klonernas hälsa.

De japanska forskarna konstaterar att kloner idag har hög dödlighet, ofta drabbas av mutationer, och att de långsiktiga hälsoeffekterna är okända.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer